Prijsuitreiking van De Nationale Kunst Loterij

De Nationale Kunst Loterij keert naast een grote geldprijs vooral ook kunstprijzen uit. De hoofdprijswinnaar in de eerste trekking uit de categorie kunstprijzen heeft gekozen voor het werk van Ans Markus. Het imposante olieverfschilderij uit de serie 'Taal van het lichaam' van maar liefst 1 x 2 meter is mede gesponsord door Ans Markus zelf, Het Kunstcentrum Zaanstad en de stichting Kunstweek.

Ans Markus vooraf aan de uitreiking kunsthoofdprijsHet werk is vrijdag 24 februari feestelijk overhandigd in het bijzijn van de kunstenares zelf in het kunstcentrum Zaanstad. "We hebben nu bewezen dat we het kunnen". Dat waren de woorden van de heer Timmermans secretaris van de stichting na afloop van de trekking.

Ten overstaan van notaris Reijntjes heeft op 28 januari de allereerste trekking van de nieuwe cultuurloterij plaatsgevonden. De trekking vond plaats ten kantore van Vos Geerse en Reijntjes notarissen te Alkmaar.

 

Ans Markus en de winnaars van de hoofdprijs

Er zijn meer dan 300 grotere en kleinere kunstprijzen van zowel bekende maar ook minder bekende kunstenaars uitgekeerd.

We zijn ook verheugd om een percentage van de nu nog min of meer symbolische opbrengst uit de eerste verloting aan de begunstigde instellingen te kunnen uitkeren. In de volgende verloting mogen we de opbrengst van de door de instellingen zelf verkochte loten ook rechtstreeks uitkeren.

Waar staan we nu? De eerste verloting was nog maar een vingeroefening. De stichting 'De Nationale Kunst loterij' beschikt nu over een geavanceerd, beproefd en gecertificeerd systeem om via het internet loten te verkopen en kan volledig geautomatiseerd een trekking uitvoeren. De beveiliging van de persoonsgegevens voldoet aan de hoogste eisen. De Nationale Kunst Loterij is van de kunst- & Cultuursector zelf. Het systeem is geschikt om voor de deelnemende instellingen geheel in haar eigen huisstijl te worden weergegeven. D.m.v. een z.g. actie- of deelnemerscode kan de opbrengst nu rechtstreeks aan de begunstigde instellingen worden toegekend.

Isabelle de Jong reikt de kunstprijs uitHet is een eigentijdse en democratische benadering, waarvan iedere instelling op haar eigen manier gebruik kan maken. Zij hoeven daarvoor ook niets te tekenen. De instellingen kunnen en mogen zelf de promotie vormgeven en zo bepalen hoe de fondsen via de loterij worden gegenereerd. De Nationale Kunst Loterij ondersteunt de instellingen daarbij om haar creativiteit op die manier te kapitaliseren.

Het biedt door middel van de prijzengids ook aan individuele kunstenaars en kleinere instellingen een platform om kunst af te zetten. Door de vele gesponsorde prijzen geleverd of gefinancierd door de begunstigde instellingen ontstaat samen met de deelnemers aan de loterij een geweldige 'win win' situatie.

Winnaaars portretprijsHet is nu aan de sector om het op te pakken. De promotie zal vooral via de deelnemende instellingen gerealiseerd gaan worden en promotie gericht op haar eigen achterban zal ook leiden tot grotere algemene bekendheid en vervolgens een substantiële bijdrage in geld voor de sector gaan opleveren.